Kombinasjonen øl og klosterliv går langt tilbake i tid, og har sterke tradisjoner. De Nordeuropeiske klostrene var anerkjente for sin brygging av øl allerede på 400-tallet, og det er grunn til å tro at munkene som etablerte seg på Munkeby utenfor Levanger på Innherred på 1100-tallet, hadde med seg sine kunnskaper om ølbrygging opp til Trøndelag.

Med denne historiske informasjonen i bakhodet, fikk Håkon Fiskvik på Munkeby Søndre ideen om at den etter hvert så anerkjente osten fra Munkeby Kloster trengte et flytende tilbehør. Tanken var å skape et øl som var perfekt tilpasset osten, og at denne smakfulle og tradisjonsrike kombinasjonen kunne serveres gjester som tok inn på gårdens herberge.

Eksperthjelp måtte til, og oppdraget med å komponere de gylne dråper ble gitt til Steinar Kvam på Inderøy Gardsbryggeri. Resultatet ble et veltilpasset øl av typen engelsk spesialbitter, som er ravgult og har en lett maltkarakter.