Det er kaldt og mørkt langt under bakken på Sverresborg folkemuseum i Trondheim. Der finnes det flere magasin med lagringsplass. Rundt 200 rosemalte skap og gamle stoler befinner seg inne i ett av lagringsmagasinene.

– I tillegg til alt dette har vi en stor samling med ølbryggerelatert utstyr. I bunnen av ølkaggene og gjærkoppene finnes det gammelt trøndersk gjær som er brukt til ølbrygging, sier prosjektleder ved Sverresborg folkemuseum, Ingrid Galadriel Aune Nilsen.

De har tatt initiativ til et samarbeidsprosjekt med institutt for Bioteknologi ved NTNU, der de skal prøve å gjenopplive gammel trøndersk ølgjær.

Lite tradisjonsøl i Norge

I Trøndelag brygges det ikke øl som bruker gjærstammer fra gammelt av. Dette er det også svært lite av i Norge generelt.

– Det er veldig artig hvis dette prosjektet kan være med å inspirere bryggere i Trøndelag til å lage mer tradisjonelt norsk øl. Det vi ser på markedet i dag er jo mest amerikansk. I tillegg kan vi få ganske mye innsikt i kulturhistorien vår hvis vi får til dette prosjektet, sier Aune Nilsen.

Den eldste gjærstammen som er i bruk i Trøndelag, er på E.C. Dahls i Trondheim. Den er fra 1930-tallet. Derfor prøver forskergruppen nå å gjenopplive øl fra så tidlig som 1700-tallet. Det kan by på utfordringer.

– Vi er avhengige av at den har imobilisert godt i en dvaletilstand. Det er utfordrende nok i seg selv å klare å vekke den, men vi skal prøve, sier professor i bioteknologi, Per Bruheim.

Han forteller at NTNU også er involvert andre prosjekt på Vestlandet der det samles inn tilsvarende gjærkulturer.

– Men der har vi fått levende gjærkulturer. Her er det gjærkulturer som er inntørket, forklarer Bruheim.

Et helt unikt prosjekt

Teltidyll ved Jøldalsvatnet.

Teltidyll ved Jøldalsvatnet. Fredelig og fint i flott natur.

Bruheim tar frem en skalpell og begynner å skrape på innsiden av ei gammel ølkanne.

– Jeg ser noe belegg, og da kan vi håpe at dette er inntørket gjær. Og så får vi se om det vokser når vi har satt det til dyrking, forteller han.

Ølekspert, Anders Christensen fra Nordbrygg har også engasjert seg i prosjektet. Han mener at hvis prosjektet blir vellykket, så vil dette gjæret vil bli svært populært hos bryggere landet over.

– Hvis vi får et godt gjær av det, så vil nok lokale bryggerier komme og si at «dette skal vi brygge på, dette er unikt på verdensbasis og dette er det ingen andre som gjør», sier Christensen.

Prøvene vil være klare om en ukes tid, og da vil man få svar på om dette er en gjærkultur som vokser opp.

Se våre flotte turmål: